събота, 24 ноември 2012 г.

Рецепта на деня : Ябълков щрудел с карамелен топинг

Наскоро се натъкнах на страхотния сайт Luluto.Blogspot.Com - невероятен е!Ако сте фен на фотографията или кулинарията - там ви е мястото!Има и страхотни идеи за "Направи си сам" от които и аз ще ви покажа някои неща,но те по-късно :д Сега е време за невероятния щрудел:
Продукти
За тестото 
250гр. брашно 
100гр меко масло 
1 яйце 
50-70 мл хладко мляко
1 ч.л мая
50 гр захар

За плънката
1 кг ябълки 
100 гр. захар 
50 гр мед (ако обичате по- сладко, може да увеличите количеството)
70 гр орехи
100 гр. масло
1 пълна супена лъжица брашно или 2 с.л смлени бисквити
сокът на половин лимон
Канела и карамфил

За карамеления топинг
20 гр орехи
1 ч.ч захар
2/3 чаша течна млечна сметана
3 с.л. краве масло

Обелвате ябълките, изчиствате ги от семките и ги нарязвате на големи парчета. Поръсвате ги със захарта и лимоновия сок, за да не покафенеят. Слагате ги в дълбок тиган заедно с маслото и ги задушавате 10 минути. След като махнете от котлона добавяте орехите и подправките и оставяте да се охлади и поръсвате с брашното 
През това време замесвате гладко тесто от всички продукти. Оставяте го за 40 минути да почине. Разточвате правоъгълна кора с дебелина около половин сантиметър, като предварително набрашнявате повърхността, върху която ще точите. Поръсвате ябълковата смес с брашното/бисквитите и разпределяте в центъра на кората. Завивате на руло, подгъвате двата края и прехвърляте в подходяща правоъгълна тавичка, застлана с хартия за печене. По желание намажете с жълтък и поръсете с кристална захар за по- естетичен вид. Преди да го сложите във фурната, трябва да го надупчите на 4-5 места с клечка за зъби, иначе се напуква.
Печете на 170 градуса около 40 минути. Аз не загрявам фурната предварително. Ако почне да прегаря отгоре, може да покриете с алуминиево фолио. Реже се на парчета, когато е напълно изстинало. Сервирате с пудра захар и топъл карамел.
В дълбока тенджера слагате захарта да се карамелизира. Щом почне леко да покафенява слагате орехите и разбърквате. Оставяте още няколко секунди, докато придобие приятно златист цвят. Дърпате от котлона и добавяте разтопеното масло. Веднага след това сипвате топлата сметана на малки порции, при непрекъснато бъркане. Когато добавите сметана, сместа почва да кипи и може да стане на бучки. Върнете на котлона, докато се разтопят бучките и след това веднага охладете, като сложите тенджерата в съд с ледена вода.

Уникалеееен е!А блога е още по-уникален ! Не пропускайте да го посетите,но първо си направете щрудела,защото не ви препоръчвам да разглеждате сайта на празен стомах :д

Няма коментари:

Публикуване на коментар