Recipes

Английски коледен щолен

Английски коледен щолен
Продукти:

  • 125 г краве масло

2 яйца
250 мл прясно мляко
100 г стафиди
250 г сушени плодове от различни видове (кайсии, смокини, ананас, манго, папая и др.)
4 ч. ч. брашно
10 г бакпулвер
1 ч. л. канела
Приготвяне:

• Маслото се стопява със захарта на слаб огън.
• Прибавят се яйцата и млякото.
• Сместа се разбива с миксер.
• Добавят се стафидите, сушените плодове, брашното, бакпулверът и канелата.
• Сместа се разбърква хубаво и се изсипва в предварително намаслена тортена форма.
• Английският коледен щолен се пече 70 минути във фурна при 200 C.
• След като се извади, щоленът се намазва с бучка масло и се поръсва обилно с пудра захар.
• Английският коледен щолен се опакова в домакинско фолио.

Бисквити Snickerdoodles

Бисквити Snickerdoodles
Продукти:

  • 330 г брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 220 г меко краве масло
  • 300 г захар
  • 2 (размер L) яйца

2 с. л. захар
2 ч. л. смляна канела
Приготвяне:

• В купа се пресява брашното, бакпулверът и солта.
• В друга купа се разбиват кравето масло и 300 г захар около 3-4 минути.
• Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива добре.
• Добавят се пресятото брашно и се разбърква добре.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Тава за печене се намаслява или се застила с хартия за печене.
• В малка купа се смесват захарта и смляната канела.
• От тестото се оформят топчета с размер 2,5 -3 см, които се овалват в канелено-захарна смес.
• Нареждат се в тава на разстояние 7 см.
• Пекат се 12-15 минути или докато краищата на бисквитите се зачервят.
• Готовите бисквити Snickerdoodles се охлаждат върху метална скара.

Бисквити със стафиди и шоколад

Бисквити със стафиди и шоколад
Продукти:

  • 320 г (2 ч. ч.) брашно тип 500
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 180 г (2/3 ч. ч.) захар
  • 125 г меко краве масло
  • 1 яйце, леко разбито
  • 60 мл (1/4 ч. ч.) прясно мляко
  • 1/2 ч. л. ванилова есенция

40 г (1/2 ч. ч.) овесени ядки
50 г (1/2 ч. ч.) стафиди
100-150 г шоколадов чипс или накълцан на дребно шоколад
Приготвяне:

• Фурната се загрява на 180 С.
• В кана от кухненски робот се поставят брашното, бакпулверът, захарта, маслото, яйцето, млякото и есенцията.
• Разбиват се, докато се образува еднородно и меко тесто.
• Тестото се прехвърля в голяма купа.
• Прибавят се овесените ядки, стафидите и шоколадовият чипс.
• Разбърква се добре.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• С лъжица се взема от тестото и се оформят бисквитките.
• Нареждат се в тавата на 2-3 см една от друга.
• Бисквитите със стафиди и шоколад се пекат 15 минути до златист цвят.

Вита баница

Вита баница
Продукти:

  • 1 опаковка домашно точени кори
  • 4 яйца
  • 250 г бяло саламурено сирене
  • 250 г кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 2-3 с. л. брашно

около 100 мл мазнина (олио или краве масло, част от мазнината се оставя за намазване на корите)
сол (при необходимост)
Приготвяне:

• Приготвя се плънка от изброените продукти.
• Всяка кора се поръсва с малко мазнина.
• Слага се плънка и се завива на руло.
• Поставя се в намаслена тава, като се завива като охлюв.
• Така се процедира с всичките кори.
• След свършването им, ако остане част от плънката тя се слага върху навитите рула.
• Баницата се поръсва с малко мазнина.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Витата баница се пече до готовност.

Колачета за Коледа

Колачета за Коледа
Продукти:

  • 480 брашно тип 500
  • 62 г краве масло
  • 4 яйца
  • 1 с. л. захар
  • щипка сол

ким
морска сол
захар
Приготвяне:

• От брашното, яйцата, маслото, захарта и солта се омесва гладко тесто.
• Меси се 8-10 минути.
• От него се приготвят колачета или кравайчета (гевречета, спиралки, осморки или незатворени кравайчета).
• Пускат се в тенджера с вряща вода.
• След изплуването им се изваждат с решечеста лъжица.
• Посипват се с ким, сол или захар.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Колачетата за Коледа се пекат до зачервяване.

Коледен кекс

Коледен кекс
Продукти:

  • 200 г стафиди
  • 50 г орехови ядки
  • 50 г захаросани цитрусови кори
  • 50 мл ром
  • 8 капки бадемово масло
  • 2 ванилии

по 2 ч. л. настъргана лимонова и портокалова кора

За тестото:

20 г прясна мая
230 г (1 ч. ч.) захар
100 мл прясно мляко
500 г брашно
2 яйца
250 г краве масло
щипка сол
на върха на ножа смлени кардамон, канела и индийско орехче

Освен това:

150 г краве масло
50 г пудра захар
Приготвяне:

• Всички продукти за плънката се смесват и се оставят да престоят 8 часа.
• Смесват се с продуктите за тестото и то се оставя да втаса 1 час.
• Готовата смес се изсипва в намаслена кексова форма, втасва 15 минути и се пече 1 час във фурна при 180 С.
• Веднага след изваждането коледният кекс се намазва с масло и се наръсва пудрата захар.

Коледни елхички

Коледни елхички
Продукти:

  • 1 бял хляб

500 г руска салата
1 майонеза
3–4 яйца
2 репички
1/4 глава червено цвекло
1 морков
6–7 маслини
листа магданоз
Приготвяне:

• От хляба се отрязват филийки с дебелина 1 см.
• Изрязват се корите, на средата се придава кръгла форма.
• Върху всяка филийка се слага руска салата и се оформя като конус.
• Така приготвените филийки се нареждат в чиния (може да е покрита със зелена салфетка или салата) и се поливат с гъста майонеза.
• Около тях се подреждат яйца-гъбки, резенчета от твърдо сварени яйца, репички, варено червено цвекло или моркови и магданозени листа, а на връхчето на всеки конус се забожда по една маслина или топчица, изрязана от червеното цвекло.

Любимите бисквити на Хари Потър

Любимите бисквити на Хари Потър
Подготовка:15 мин.
Готвене:18 мин.
Порции:18



Продукти:

  • 500 г брашно тип 500
  • 1 пакетче (10г) бакпулвер
  • 220 г краве масло или маргарин
  • 100 г захар
  • 110 г стафиди
  • 100 г сушени червени боровинки
  • 2 яйца
Приготвяне:

• Фурна се загрява на 200 С.
• Стафидите се заливат с гореща вода и се оставят за 5-10 минути.
• Отцеждат се и се подсушават.
• Кравето масло се нарязва на малки кубчета.
• Брашното се пресява с бакпулвера.
• В купа се смесват брашното и кравето масло.
• Стриват се с ръце до образуване на трохи.
• Добавят се захарта, стафидите и боровинките.
• Всичко се разбърква добре.
• Прибавят се яйцата и се омесва меко тесто.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• От тестото се оформят бисквити, които се нареждат в тавата.
• Любимите бисквити на Хари Потър се пекат 6-8 минути, след което се обръщат.
• Пекат се още 10 минути, след което се охлаждат.

Обикновени маслени бисквити

Подготовка:60 мин.
Готвене:15 мин.
Порции:20-30



Продукти:

  • 250 г брашно тип 500
  • 200 г меко краве масло
  • 2 жълтъка
  • 100 г пудра захар
  • 1/4 ч. л. сол

1 с. л. вода
1 жълтък за намазване
сусамово семе
маково семе
захар
Приготвяне:

• В голяма купа се пресява брашното.
• В средата се оформя кладенче.
• Вътре се изсипват маслото, захарта и солта.
• Бързо се омесва до получаване на трохи.
• Добавят се 2 жълтъка.
• Омесва се гладко тесто, което се увива с найлон или "свежо" фолио.
• Оставя се за 30-60 минути в хладилник.
• След изваждането тестото се оставя да се отпусне 20 минути.
• Разточва се на кора с дебелина 3-5 мм.
• Бисквитите се изрязват с форма или нож.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Огнеупорна тава се намаслява или се застила с хартия за печене.
• Отгоре се нареждат на един ред бисквитите.
• Жълтъкът се разбива с 1 с. л. вода.
• Бисквитите се намазват с разбития жълтък.
• По желание се поръсват със захар, сусамово семе и т.н
• Обикновените маслени бисквити се пекат до златисто оцветяване

Охлювчета с тиква

Охлювчета с тиква
Продукти:

  • 1 пакет готови кори за баница

1 кг настъргана тиква
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. смлени орехи
1 пакетче канела
1 ч. ч. захар
пудра захар за наръсване
Приготвяне:

• В половината от олиото се задушават тиквата и орехите.
• Поръсват се с канелата.
• Корите се разрязват на две.
• На всяка половинка откъм дългата страна се слага част от тиквената плънка, ръси се със захар и се завиват малки рула.
• Те се редят едно до друго в намазана с олио тава като охлювчета.
• Пекат се в умерена фурна (180 С) до златисто.
• След като се изпекат, охлювчета с тиква се наръсват с пудра захар.

Пухкава баница

Пухкава баница
Продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 300 г сирене
  • 3 яйца
  • 250 мл газирана вода
  • олио
Приготвяне:

• Корите се подреждат в намазнена тава, като всяка кора се поръсва с олио.
• Нареждат се около половината кори.
• Наръсват се със сирене.
• Отново ред кори и ред сирене.
• Нарязва се на квадрати или триъгълници.
• Залива се със сместа от разбитите яйца и газираната вода и се оставя да поеме малко.
• Поръсва се с мазнина.
• Пухкавата баница се пече в предварително загрята фурна на 180 С до готовност.

Снежни топки

Подготовка:10 мин.
Готвене:15 мин.
Порции:25



Продукти:

  • 100 г меко краве масло
  • 2 с. л. захар
  • 1-2 ч. л. ванилова есенция
  • 80 г орехи
  • 140 г брашно
  • щипка сол

пудра захар за овалване
Приготвяне:

• Орехите се нарязват на дребно.
• Отделно маслото се разбива до светъл цвят.
• Прибавят се останалите продукти и се омесва меко тесто.
• Оформят се 25 топки (1 и 1/2-2 см диаметър).
• Поставят се върху намаслен лист хартия за печене.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 10-15 минути.
• Бисквитите не трябва да стигат златист цвят.
• Трябва да останат светли.
• Снежните топки се охлаждат и се овалват в пудра захар.

Сочна орехова торта

Сочна орехова торта
Продукти:

  • 250 г захар

350 г смлени орехи
9 яйца
1 лимон
ванилия

За крема: 

2 белтъка
120 г пудра захар
50 г шоколад
100 г смлени орехи
70 мл коняк или ром по избор

За глазурата: 

4 с. л. какао
6 с. л. захар
2 с. л. прясно мляко
масло колкото орех
Приготвяне:

• Захарта се разбърква със смлените орехи, прибавят се яйцата едно по едно, настърганата кора на лимона и ванилията.
• Получената смес се изсипва във форма и в умерена фурна се изпича блат, който след изстиване се разрязва на две хоризонтално.
• Кремът се прави, като се разбиват белтъците с пудрата захар, смлените орехи, настъргания шоколад и коняка или рома.
• С него се слепват блатовете.
• За глазурата млякото се загрява на огъня и се прибавят какаото, захарта и маслото.
• Тортата се залива с горещата глазура.
• Сочната орехова торта се поднася, нарязана на парчета.

Ябълков сладкиш

Ябълков сладкиш
Продукти:

  • 3 яйца

1 и 1/2 ч. ч. захар
1 и 1/2 ч. ч. прясно мляко
200 г разтопено масло
2 и 1/2 ч. ч. брашно
3 с. л. бакпулвер

2-3 ябълки
2 с. л. канела
малко захар за наръсване
Приготвяне:

• Яйцата се разбиват със захарта.
• Прибавят се млякото, маслото и брашното, пресято с бакпулвера.
• Тава с размери 35х25 см се покрива с намаслена хартия за печене.
• Кексовото тесто се изсипва в тавата.
• Ябълките се обелват и почистват от семките.
• Нарязват се на резени.
• Отгоре плътно, едно зад друго и полегато се нареждат резенчетата ябълки.
• Поръсва се обилно с канела и с малко захар.
• Пече се в незагрята предварително фурна за 1 час при 150 C.
• Ябълковият сладкиш се поднася в 2 варианта: горещ сладкиш със сладолед или студен сладкиш с горещ ванилов сос.


Коледни постни баклавички


Не бива да пропускаме и баклавата като характерен за зимните празници десерт. Следващата рецепта е много апетитна, по-лесна от стандартната и най-важното - коледните баклавички можете да поднесете и на Бъдни вечер, тъй като са постни.

Продукти:

  • 8 кори за баница
  • 1 ч.ч. орехи
  • 150 г маргарин
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 2 с.л. лимонова кора
  • 2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Разгънатите кори за баница се намазват с маргарин (необходимо е той да бъде със стайна температура). Всяка кора се поръсва със смлени орехи, захар, настъргана лимонова кора и канела. Завиват се на руло, а после на малки кръгли банички. Поставят се в намазнена тавичка и се изпичат до златисто. След като изстинат, могат да се поръсят с пудра захар по желание. Идеални са за празничната трапеза!



Коледно пънче с бял шоколад

Продукти (14 порции):
За пандишпановия блат:
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
1 пак. ванилия
1/4 сол
1 ч.ч. брашно за кекс (с набухвател)
За крема с бял шоколад:
250 г бял шоколад
1 и 1/2 ч.ч. масло
3 и 3/4 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.ч. заквасена сметана
1 пак. ванилия
50 г филирани бадеми

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.Намажете с малко масло дъното на тавичка с размери 25 x 40 x 2,5 см. Застелете я с намаслената хартия за печене.
Разбийти яйцата със стайна температура за пет минути,докато се сгъстят и разпенят.Прибавете захарта,ванилията и солта и разбивайте още 2 минути.Прибавяйте брашното на порции по две супени лъжици и разбивайте,докато се смеси напълно.След като се поеме от сместа веднага спрете с разбиването.
Насипете сместа в приготвената тава.Изравнете с лъжица,без да притискате тестото.Печете 10 минути и обърнете тавата върху кърпа.Свалете хартията за печене.
Оставете блата да се охлади за 3 минути и внимателно го завийте на руло с помощта на кърпата.Оставете да се охлади напълно.
За крема разпотете натрошения шоколад на водна баня и го оставете да се охлади. Сипете омекналото масло,пудрата захар и солта в купа и смесете с миксер на средна скорост до гладка смес.
Прибавете сметаната и ванилията и смесете на ниска скоростна миксера.Прибавене охладения шоколад и разбийте отново.Развийте рулото.Намажете го с две чаени чаши от белия крем. Завийте отново на руло,намажете с останалия крем и го поръсете с филираните бадеми.

Италиански празнични мъфини


Продукти (за 12 броя) :
50 г бадеми
50 г разноцветни озахарени плодове
2 яйца
1 ч.ч. захар
200 г сметана
2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно бадемовите ядки и озахарените плодове.Разбийте яйцата със захарта до побеляване.
Разбъркайте със сметаната и пресейте над сместа брашното с бакпулвера.
Разбийте до еднородна смес и добавете ядките и плодовете.Сложете хартиени кошнички във формите за мъфини.
Сипете тестото в тях до две трети от обема им.Изпечете мъфините за около 30 минути в умерена фурна.
Извадете и охладете мъфините. Поръсете ги с пудра захар и озахарени плодове или с шоколадови пръчици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар