петък, 28 ноември 2014 г.

Рецепта на деня: Френска селска торта

/снимката е моя/
Днес няма да сме на супичка или друга манджа, а на торта. Френска селска торта. Причината е, че моята сестра има рожден ден и заедно с мама и направихме една торта, за която сестра ми мрънка от доста време. Като цяло е доста семпличка, но на вкус е уникална! Силно препоръчвам!

Продукти:
за блатовете:
Яйце – 1 брой
Захар бяла кристална – 150 гр.
Маргарин – 50 гр.
Мед – 2 с.л.
Сода – 2 ч.л.
Брашно – 400 гр
Прясно мляко – 200 мл

за крема:
Заквасена сметана – 900 мл
Захар бяла кристална – 10 с.л.
Орехи – 200 гр

Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 30 минути. Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и се пече. За една торта се използват само пет от блатовете.
На ръка се разбъркват сметаната и захарта и се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи.
Тортата се прави само с 5 (пет) блата!
 Така приготвената торта се увива във фолио и се оставя 5 часа да зрее при температура от 0ºC до 5ºC.

Бон Апети, а на теб Теди, пожелавам още много по 22 години веселие и радост! <3

Няма коментари:

Публикуване на коментар