вторник, 25 ноември 2014 г.

Рецепта на деня: Кекс с тиква

Тази година реших, че ще правя мащабна обиколка на българските food-блогове и оттам ще ви показвам нашите избрани рецепти на деня! Причината е, че всички са уникални сами по себе си и могат да ти внесат такова настроение .. Обожавам да си хабя така важното време за учене в подобни блогове! Много по-добре е от facebook :) Но да не забравяме авторството, затова над всяка рецепта ще публикувам и източника. Нищо, че Коледа идва. Винаги трябва да присъства fairplay :)
Продукти:
ЗА СМЕСТА:
2 ч.чаши брашно/ пресято
3 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
ванилова есенция
2 ч.чаши кристална бяла захар
1/4 ч.ч. олио или около 100 мл
2 ч.ч. тиквено пюре или около 300 г
4 яйца
1 пакетче какао на прах или около 50 грама (не е задължително)
ЗА ГЛАЗУРАТА (ПО ЖЕЛАНИЕ):
200 г натурален шоколад
шоколадови стърготини, които можете да си направите сами

Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 С с вентилатор. Намаслете и поръсете с брашно форма за кекс. Можете да ползвате и продълговата форма или тава, но тогава ще трябва да намалите времето за изпичане, тъй като сместа е по-ниска и ще се изпече по-бързо. В купа сипете брашното, което предварително сте пресяли със сито. Добавете бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила и солта. Оставете на страна.
В друга купа сложете 2 ч.чаши захар, добавете олиото. Използвайте миксер, за да смесите олиото и захарта. Разбийте добре и при ниска скорост добавете 1 ч.л. ванилов екстракт или няколко капки ванилова есенция. Добавете намачканото тиквено пюре към сместа и разбъркайте. След това сложете едно по едно яйцата и разбъркайте. Добавете сухите съставки към сместа и разбъркайте с миксер, докато всичко стане хомогенно.
Разделете сместа на 2 части - в едната добавете какаото и разбъркайте добре с миксера, за да не останат бучки. Ако желаете да направите "зебра" ефекта, следвайте инструкциите от предходната рецепта, линкът е по-горе. Печете за около 60 минути до суха клечка. Извадете от фурната и оставете да се охлади добре.
За да направите глазурата - разтопете 200 грама натурален шоколад на микровълновата фурна или на водна баня. Преди това отделете от него малко парче, за да направите шоколадовите стърготини с помощта на белачка за картофи. Ако не искате толкова шоколадов ефект, можете да използвате ядки.
Залейте кекста отгоре и можете да го нарежете на парчета, когато шоколада стегне.
Съхранявайте под стъклен капак до 3 дни. Но не мисля, че ще издържи толкова дълго. Просто ще бъде опустошен за закуска или за следобеден чай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар