събота, 13 декември 2014 г.

Рецепта на деня: Класически меденки

Емиии ... много си я харесвам Bubolinkata, така че днес отново рецептата е от нея:
Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. мед
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. слънчогледово олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. канела
около 400-450 гр брашно

Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбъркваме на ръка яйцата, захарта, меда и олиото (в тази последователност). Добавяме канелата. Пресяваме брашното отгоре заедно със содата. Замесваме меко тесто (да не лепне). Не е нужно да оставяме в хладилника да отпочине и стегне. Можем да работим с тестото веднага. Върху набрашнен плот разточваме кора с дебелина по избор - от 0.5 до 1.5 см. Аз предпочитам по-плоски меденки, затова точа максимално тънко. Изрязваме с желаните формички и подреждаме в тава (ако използвате тефлонови тави, не е нужно да ги намаслявате). Печем на 180 гр за около 7-12 минути (зависи от дебелината и големината на меденките). По желание отгоре декорираме с фондан, роял айсинг или ледена глазура. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар