Продукти (за 2 порции):
475 г бяло брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
3 с.л. зехтин
275 мл. вода
За поръсване отгоре
1 домат
1 ч.л. риган
Начин на приготвяне:
Брашното (475 г), захарта (1 ч.л.), солта (1 ч.л.) и маята (1 ч.л.) се слагат в голяма купа. Добавя се зехтинът (3 с.л.) и се налива малко по малко вода, докато се бърка до получаване на меко тесто. Тестото се меси върху набрашнена повърхност около 5 минути, докато придобие еластичност. Връща се обратно в купата, намазва се със зехтин и се покрива с фолио. Оставя се да бухне за около 1 час, докато удвои обема си. Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се разделя на две парчета. От всяка от тях се оформя плосък кръг с големина около 8-10 см в диаметър. Кръговете се преместват върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Надупчват се на различни места с обратната страна на дървена лъжица. Поръсват се с нарязани пресни домати (1 бр) и риган (1 ч.л.). Фокачите се оставят да почиват около 20 минути, докато се надигнат. Фокачите се поливат отгоре с по една чаена лъжичка зехтин и се слагат за 15 минути на 200 градуса.
Ако разполагате с машина за хляб: Съставките се слагат в тавичката на машината за хляб и тя се настройва на програма месене и втасване на тесто. След като тестото е готово, се продължава от стъпка 3.
Фокачата е традиционен италиански плосък хляб, който е нещо средно между питка и пица. Отгоре му се поставят различни билки и/или зеленчуци. Сервира се топъл или студен, накъсан на парчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар