вторник, 10 декември 2013 г.

Рецепта на Деня: Лазаня Болонезе

Лазаня Болонезе - снимка на рецептатаЛазаня Болонезе - снимка на рецептата
Продукти (за 8 порции):
300г кори за лазаня
За соса Болонезе
1/2 кг кайма
800 г домати
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
150 мл.червено вино
1 ч.л.риган
1/2 ч.л.канела
1 щип.черен пипер сол
1 с.л.олио
За соса Бешамел
 1/2 л.прясно мляко
  2 с.л.брашно
2 с.л.масло
1 щип.бял пипер сол
100 г кашкавал
  2 стръка босилек

Начин на приготвяне:
 Първо се приготвя сосът Болонезе. За целта лукът (1 глава) и морковът (1 бр) се нарязват на малки кубчета и се запържват в сгорещеното олио (1 с.л.), заедно със счукания чесън (4 скилидки). Щом омекнат, се добавя каймата (1/2 кг) и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи. След това се добавят доматите от консерва, заедно със сока им (800 г) и червеното вино (150 мл.). Сосът се подправя със сол, черен пипер (1 щип.), риган (1 ч.л.) и канела (1/2 ч.л.) и се оставя да къкри на тих огън около 40 минути или докато почти цялата течност не се изпари.
Щом сосоът Болонезе е готов, корите за лазаня започват да се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат със сос Болонезе. Следва още един ред кори и отново сос Болонезе. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с кори за лазаня. Лазанята се залива със сос Бешамел, като той се приготвя по следния начин - в дълбок тиган се запържва брашното (2 с.л.) в разтопеното масло (2 с.л.) за минута. След това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко (1/2 л.). Сосът къкри на тих огън, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и бял пипер. С него се залива лазанята и се поставя във фурна с температура 180 градуса. Пече се около 40 минути или докато при пробождане с вилица или клечка се установи, че корите за лазаня за омекнали напълно.
Малко преди лазанята да е напълно готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал (100 г) и се връща обратно във фурната, за да се разтопи и позлати кашкавалът.
  Лазанята се поднася гореща, нарязана на квадратни порции, като по желание се декорира с връхчета пресен и ароматен босилек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар