Продукти (за 4 порции):
4 патладжана
150 г ориз
1 глава лук
2 стръка пресен лук
40 г стафиди
40 г орехи
1/2 ч.л. мащерка
черен пипер
олио
сол
450 мл. вода
Начин на приготвяне:
Патладжаните (4 бр) се разрязват и издълбават, така че да се получат лодки. Посоляват се и се оставят за половин час, докато пуснат горчивия си сок. След това се изплакват, подсушават се и се подреждат в мазана с олио тавичка. Поливат се с малко мазнина и се пекат при температура 180 градуса около 30 минути, докато омекнат. Стафидите (40 г) се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време лукът (1 глава) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио. Щом се позлати, се добавя измитият ориз (150 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките - черен пипер, сол, мащерка (1/2 ч.л.), а също и водата (450 мл.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (40 г) и накрая - ситно нарязаният пресен лук (2 стръка). Всичко се разбърква много старателно и с получената плънка се пълнят омекналите при печенето патладжани. Връщат се обратно във фурната и се изпичат до пълна готовност на ориза. Сервират се, поръсени с пресен магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар