вторник, 4 декември 2012 г.

100 идеи за Коледна украса (част 2)

26. Опънете от единия край на стената до другия тънка лента. Закрепете я към стената с цветни кабърчета. На лентата с дървени щипки за пране закачете стари коледни картички.

 27. Нанижете фигурки от солено тесто на копринени панделки и ги закачете на прозоречните рамки. Тестото пригответе от 1 чаша брашно, половин чаша сол, 50−60 г вода, малко крем за ръце или сухо лепило за тапети. Изсушете фигурките във фурната и ги оцветете с темперни бои. Може и да ги лакирате.

 28. Изрежете стъклено парче с размерите на някоя от вашите табли. Изрисувайте със златен контур за стъкло коледни мотиви. След като изсъхне, поставете стъклото на дъното на таблата с рисунъка надолу. Попълнете отстрани със безцветен силикон.

 29. Направете си гирлянди от пуканки, малки червени ябълки, шипки, мъниста, жълъди и шишарки.

 30. Обвийте орехи със сребърно или златно фолио. Напръскайте шишарки с изкуствен сняг или сребърен спрей. Залепете им тънка лента или сребърна нишка, за да можете да ги закачите, където изберете.

 31. Добавете няколко капки хранителен оцветител към меко солено тесто . Поставете тестото в сладкарски шприц. Шприцовайте по контурите на коледни фигурки, предварително изрисувани на восъчна хартия. Оставете да изсъхне. Отлепете фигурките от хартията и ги закачете с лента.

 32. Обвийте абажура с прозрачна коледна хартия.

 33. Изрежете интересни елементи от стари новогодишни картички и си направете весел колаж, който можете да поставите в рамка.

 34. С хартиени снежинки или елементи, изрязани от салфетки може да украсите и вашия аквариум.

 35. С хартиени фунийки и пуканки декорирайте и парапета на стълбите.

 36. Залепете по стените на глинена саксия плътно едно до друго захарни бастунчета в червено и бяло с извивката навън. Превържете с червена лента. В саксията поставете коледна звезда. 

37. Напръскайте от външната страна голяма стъклена купа с изкуствен сняг. Поръсете с малко сребърен брокат. След като изсъхне, наредете в купата плодове, шишарки, курабийки или стъклени играчки.

 38. Ушийте от парчета червен или зелен плат торбички за коледните подаръци. Украсете ги с коледни мотиви. Сложете подаръците в торбичките, допълнете със сухи розови листенца и ги стегнете с панделка. Наредете торбичките в кошница, която оставете до входната врата – така ще ви е по-лесно да връчвате на тръгващите си гости по една торбичка, а дотогава те ще са част от вашата декорация.

 39. Извадете картините, които обикновено украсяват вашия дом от техните рамки, и само за коледната нощ ги заменете с репродукции на коледна тематика.

 40. Направете къщички от медено-джинджифилово тесто. Украсете я с бонбони, ядки и всякакви други лакомства. Тези къщички са идеални за център на коледната ви трапеза.

 41. За център на коледната маса може да ви послужи и любимата книжка играчка на вашето дете. Отворете я само на предпочитаната приказка и празникът ще започне.

 42. Не забравяйте да закачите в началото на декември и календара за обратно броене на дните до Коледа. Всеки ден сваляйте и подарявайте на децата по една от неговите дати изненади.

 43. Вържете 5−6 канелени пръчки с червен конец или панделка. Направете от вързаните пръчици снопче и го поставете в стъклена чаша или в красива чиния. Те ще дарят дома ви с прекрасен аромат.

 44. Извадете старото си влакче играчка. Сглобете релсите му около коледното дръвче.

 45. Напълнете плетена кошница с шишарки. Под тях сложете гирлянда с лампички. Когато ги запалите, шишарките ще заблещукат като в приказна зимна гора.

 46. Завържете червени, зелени или златни ленти в основата на чашите със столче или на дръжките на приборите.

 47. Изрежете коледни мотиви от стари картички и салфетки. С лепило за декупаж ги залепете на дъното на стар поднос. След като лепилото изсъхне, лакирайте.

 48. Декоративен поднос за коледния сладкиш може да направите, като украсите голяма плоска чиния с бордюр от канелени пръчки и карамфилчета.

 49. Закрепете малки кукички на тавана и на тях закачете да висят снопчета бенгалски огън, готови за запалване в празничната нощ.

 50. Разпечатете любимите си коледни рецепти на цветна хартия, по възможност с коледни мотиви. Навийте листа на свитък и го вържете с панделка. Прикрепете и елхово клонче. Наслагайте свитъците в кошница, близо до входната врата. Когато след празничната вечеря изпращате гостите си подарете на всеки по една рецепта свитък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар