събота, 15 декември 2012 г.

Рецепта на деня : Коледно пънче с бял шоколад

Един от вековните коледни обичаи във Франция бил отсичането на огромен пън,който трябвало да гори през всички дни на празника.Според легендата Наполеон,след като научил за разрастваща се грипна зараза в Париж,наредил да се запушат всички комини,за да не влиза през тях студен въздух.Лишени от празничната си традиция,парижани бързо станали клиенти на един предприемчив сладкар,който започнал да изработва "коледно пънче" от шоколад.

Рецепта на Деня:
Коледно пънче с бял шоколад

Продукти (14 порции):
За пандишпановия блат:
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
1 пак. ванилия
1/4 сол
1 ч.ч. брашно за кекс (с набухвател)
За крема с бял шоколад:
250 г бял шоколад
1 и 1/2 ч.ч. масло
3 и 3/4 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.ч. заквасена сметана
1 пак. ванилия
50 г филирани бадеми

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.Намажете с малко масло дъното на тавичка с размери 25 x 40 x 2,5 см. Застелете я с намаслената хартия за печене.
Разбийти яйцата със стайна температура за пет минути,докато се сгъстят и разпенят.Прибавете захарта,ванилията и солта и разбивайте още 2 минути.Прибавяйте брашното на порции по две супени лъжици и разбивайте,докато се смеси напълно.След като се поеме от сместа веднага спрете с разбиването.
Насипете сместа в приготвената тава.Изравнете с лъжица,без да притискате тестото.Печете 10 минути и обърнете тавата върху кърпа.Свалете хартията за печене.
Оставете блата да се охлади за 3 минути и внимателно го завийте на руло с помощта на кърпата.Оставете да се охлади напълно.
За крема разпотете натрошения шоколад на водна баня и го оставете да се охлади. Сипете омекналото масло,пудрата захар и солта в купа и смесете с миксер на средна скорост до гладка смес.
Прибавете сметаната и ванилията и смесете на ниска скоростна миксера.Прибавене охладения шоколад и разбийте отново.Развийте рулото.Намажете го с две чаени чаши от белия крем. Завийте отново на руло,намажете с останалия крем и го поръсете с филираните бадеми.



Няма коментари:

Публикуване на коментар