неделя, 2 декември 2012 г.

Ще имаме ли скоро сняг ??

Сняг, студ и лед ще сковат страната само след дни, бялата пелена ще обхване България най-късно до вторник или сряда
Ледена вълна приближава България. Тя е в резултат на студената пелена, която обви цяла Европа и причини огромни щети, скъсани електропроводи и множество катастрофи. След като англичаните бяха потопени под вода след интензивните валежи от дъжд, от вчера сутринта Великобритания е скована от лед. Температурите в страната паднаха до минус 7 градуса, разкри ВВС, цитирани от БЛИЦ. Единствено в Шотландия се зарадваха на студа и снега и откриха ски сезона.
Скандинавските страни също бяха обект на силен вятър и снеговалеж. Всички влакове в Хелзинки, Финландия, се движат със закъснение, а някои дори бяха отменени. Множество полети бяха спрени от и за Финландия, съобщиха от авиокомпания „Финавиа”.
Швеция също имаше подобни проблеми, а в Чехия почти цяла западна и югозападна част на страната останаха без железопътен транспорт. Пътниците се извозваха с автобуси. В страната снежната покривка достигна до 15 см и по пътищата имаше поледица. В Германия ниските температури и заледените пътища предизвикаха множество тежки катастрофи и парализираха движението в много региони на страната, като особено тежко е положението в областите Бавария и Саксония.
В Испания също бе обявена заплаха от силните ветрове, дъждове и снеговалежи. Там порива на вятъра в някои области достигна до над 79 км/ч. Гърция пък беше потопена от проливни дъждове и ураганни ветрове. Там вятърът е нанесъл огромни щети по сгради в столицата Атина и на полуостров Пелопонес, като е издухал керемидите от покривите и е повалил стълбове на електропреносната мрежа.
Тази ледена вълна се приближава и към България. Затова синоптиците предупреждават да се подготвите за идващия сняг. Последно напомняне да приберете предметите от балконите и терасите, които при силен порив на вятъра могат да паднат. Зимата идва, а с нея и студът, валежите и поледиците.




Няма коментари:

Публикуване на коментар