сряда, 3 декември 2014 г.

Рецепта за деня 2: Шоколадово парфе

По случай 5000-те посещения, които достигнахме наскоро, реших че няма да е зле днес да отделя повече време за сайта и да добавя повече идеи и рецепти, защото все пак това му е целта :) То не бяха пъзели, маникюри, тоалети .. За подобаващ край на деня, мисля че идеално ще ни дойде едно шоколадово парфе от моята любима Bubolinka. Ако сте ентусиазирани, тази вечер можете да си го забъркате, ако не - използвайте го за идните именни дни :)
Продукти:
За основата
1 опаковка какаови бисквити Еверест
100 мл течна сладкарска сметана
1 пакетче ванилена захар
50 гр масло
1 с.л. какао
50 мл ром или коняк
За крема
900 мл сладкарска сметана
2 кофички от по 290 гр квасена сметана "На баба"
200 гр натурален шоколад
1 ч.ч. прясно мляко (за всеки случай)
2 пакетчета желатин (около 20 гр)

Начин на приготвяне:
Използвах двете ми нови тортени форми от Лидл, които са с диаметър 16 см. Ако вие не разполагате с такива, използвайте каквато имате форма, но не по-малка от 25 см в диаметър.
За основа, разбира се, можете да ползвате какъв да е тъничък блат, но аз реших да направя бисквитен. Бисквитите смлях в чопъра и ги изсипах на дъното на тортените форми. В малка касеролка сипах 100 мл сладкарска сметана, 50 гр масло и 1 с.л. какао. Сложих на котлона и щом завря, махнах. Добавих ванилената захар и алкохола. С получения шоколадов сироп залях бисквитите и заравних с дъното на лъжица. Прибрах в хладилника да стегне. 
В голяма купа разбих сладкарската сметана (600 мл). Разбих до пухкавост - без да става прекалено твърда. Към нея добавих квасената сметана и отново разбих с миксера. Ако сместта ви се стори много гъста, можете да я втечните леко с малко прясно мляко. В касеролката от шоколадовия крем изсипете останалото количество сметана (300 мл) и вътре начупете шоколада. Загрейте на котлона докато се получи хомогенна смес - бъркайте, за да не загори. От бялата сметанена смес заделете 1/4. Към другата част изсипете разтопения шоколад като бъркате непрекъснато. И към бялата, и към шоколадовата смес прибавете разтопен желатин (предварително накиснат в малко хладка вода и след това разтопен на водна баня). Разбъркайте енергично. Извадете формата с бисквитения блат от хладилника. Изсипете половината от бялата смес. Отгоре изсипете шоколадовата. Върху нея изсипете останалата половина бяла смес. Приберете в хладилника за минимум 4 часа, за да се желира. Декорирайте по ваш вкус. 

Бон Апети и благодарим Ви, че не спирате да ни посещавате вече трета година :) Без вас нямаше да е същото! Хиляди благодарности :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар