сряда, 3 декември 2014 г.

Рецепта на деня: Пататник с точени кори

След вчерашните торти и други производни за рожден ден, днес сме на нещо по-соленичко и не толкова тежко :) Рецептата е за мое мнооого любимо ястие, което си приготвям винаги, когато у нас няма почти нищо за хапване, но пък имам свободно време :) Само си представете зимен пейзаж в Родопите, след цял ден снимане на снежните картини отвън или забавления с шейните и семейството, вече умирате от студ и глад. И се прибирате иии .. в хотела/къщата ви чака топъл, хрупкав пататник с чаша айрян или топъл чай. Каква идилия! Ако и на вас ви се е приискало да опитате от това чудно ястие, ви препоръчвам рецептата, този път от друг food блог, пълен с безброй рецепти, които не бива да пропускате :)
Продукти:
6 бр точени кори Белла
800 г картофи, настъргани на едро и отцедени от водата, ако са по-воднисти
2 средно големи глави лук, нарязани на ситно
2 яйца, леко разбити
150 г сирене, настърхано на едро
100 г кашкавал, настърган на едро (по избор)
60 г краве масло Белла, разтопено 
1 ч.л. сух джоджен, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 с.л. едро нарязан свеж магданоз, по избор

Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете едро настърганите картофи, нарязания лук, настърганото сирене, кашкавала, яйцата, солта, пипера, джоджена и магданоза и разбъркайте.
Намажете тиган с тежко дъно с част от маслото.
Покрийте добре дъното на тигана с 4 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тигана и намажете с масло.
Изсипете плънката и притиснете, за да се оформи - и поръсете с масло.
Покрийте плънката с останалите 2 кори, завийте с оставените да висят извън тигана кори и намажете с масло.
Загрейте котлона на средно-ниска степен: 5 или 6 от 10 (или 2 от 4).
Похлупете тигана с капак или друг по-голям съд и запечете на котлона за около час, или до златисто кафяво.
Отстранете капака и обърнете пататника в плитка голяма чиния.
С приплъзване върнете пататника внимателно обратно в тигана, за да се запече и от другата страна, без да покривате този път с капак - за по хрупкава коричка.
След като пататникът е готов, оставете леко да поизстине и поднасете с айрян или кисело мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар