сряда, 10 декември 2014 г.

Рецепта на деня: Коледни сладки със синя глазура

Коледни сладки със синя глазура - снимка на рецептатаКоледни сладки със синя глазура - снимка на рецептата
Продукти:
3 ч.ч. брашно
125 г масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1 яйце
1/2 ч.ч. мед
2 ч.л. джинджифил
2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
1 щип. сол
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.л. лимонов сок
250 г захарен фондан
захарни перли

Начин на приготвяне:
Мекото масло (125 г), медът (1/2 ч.ч.), яйцето (1 бр) и кафявата захар (1/2 ч.ч.) се разбиват с миксер много добре, докато се получи напълно гладка смес. След това се добавят брашното (3 ч.ч.), канелата (2 ч.л.), джинджифилът (2 ч.л.), бакпулверът (1 ч.л.) и солта (1 щип.). Омесва се гладко тесто, което се оформя на топки, които се увиват във фолио и се поставят в хладилник за няколко часа.
След това тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват сладки с формичка като коледна звездичка. Те се подреждат на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Изпичат се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат и се охлаждат.
Накрая сладките с канела, джинджифил и мед се украсяват със захарен фондан в светло синьо, който се разточва на много тънка кора и се изрязва със същата формичка, с която са изрязани сладките. Залепва се внимателно върху изстиналите сладки и те се доукрасяват с глазура, приготвена от разбитите на твърд сняг пудра захар (1 ч.ч.), лимонов сок (1/2 ч.л.) и белтък (1 бр). По желание глазурата се оцветява с една капка синя захарна боичка. С шприц с тънък накрайник глазурата се поставя, за да се получат снежинки. Накрая, когато глазурата е на път да се втвърди, в центъра на сладките се поставя по една захарна перличка (готов продукт) и сладките се поднасят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар