петък, 12 декември 2014 г.

Рецепта на деня: Брауни с орехи

Поредната рецепта от моята любимка :)))
Продукти:
3 яйца
200 гр натурален шоколад (ползвам сладкарския на Лидл с 52% съдържание на какао)
150 гр масло
1 ч.ч. мусковадо (кафява захар)
1/2 ч.ч. кристална захар
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
150 гр орехови ядки

Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата с кристалната захар до побеляване. Добавете и мусковадото като продължавате да разбивате. Добавете какаото и ванилията. Върху сместта пресейте брашното, смесено с бакпулвера и солта. Разбъркайте добре с лъжица до хомогенност. На водна баня разтопете маслото и шоколада (заедно). Добавете ги към основната смес като сипвате на струйка и бъркате непрекъснато. Добре е яйцата да са ви със стайна температура, защото ако са студени от хладилника, шоколадът и маслото бързо ще се втвърдят като ги прибавите към яйчената смес. Друг вариант е просто да ги разбиете със захарта на водна баня, за да ги затоплите. Накрая добавете  2/3 от начупените на едро орехови ядки. В правоъгълна тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно, за да не залепва, изсипете тестото и заравнете с лъжица (тестото е доста гъсто). Отгоре поръсете с останалата 1/3 от орехите. Печете в предварително загрята до 160 градуса фурна (режимм долен и горен реотан). Ако използвате вентилатор, намалете на 140 градуса. Температурата не бива да е висока, защото в противен случай ще прегори шоколадът. Печете около 25-30 минути (проверете готовността с клечка). Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. Сервирайте с топка сметанов или ванилов сладолед. Щом отхапете от сладкиша, ще видите колко ронливо и дори леко сухо е тестото. Но ако го задържите за малко в устата си, ще усетите как шоколадът започва да се топи и се превръща в кадифено нежна консистенция. Насладете му се подобаващо!

Няма коментари:

Публикуване на коментар