неделя, 7 декември 2014 г.

Рецепта на деня: Претцел хлебчета

Неделя е и е време за кулинарни изкушения и експерименти :) Е, при мен е малко по-различно, тъй като експериментите са по математика, ама нищо :) Пак ви препоръчвам рецептата:
Продукти:
1 1/2 ч.чаша топла вода
1 пакетче суха мая или цяло кубче прясна мая, 40 гр
2 суп.л. кристална захар
4 1/2 ч.чаши бяло брашно, пресято
2 ч.л. едросмляна сол
4 суп.л. олио
1/4 ч.чаша сода бикарбонат
1 жълтък, леко разбит
едросмляна сол за поръсване

Начин на приготвяне:
В купа сложете топлата вода, 2 супени лъжици кристална захар и пакетчето мая. Разбъркайте леко с лъжица, за да се разтворят продуктите и изчакайте около 5-10 минути, за да се надигне леко сместа и да се "захване маята". След това добавете пресятото брашно, солта и олиото като разбърквате добре, за да се оформи меко тесто. Ако има нужда можете да добавите малко брашно, за да не лепне. Намажете купа с олио или разтопено масло, прехвърлете тестото вътре, покрийте с фолио, покрийте с кърпа и оставете на топло за около 1 час, за да удвои обема си.
След около час тестото ще изглежда леко и въздушно като това и ще е изпълнило цялата купа. Пренесете го върху леко набрашнена повърхност. Разделете на 12-14 равни топки. За да се изпекат равномерно, аз ползвах кухненска везна и измерих всяка една от питките. Моите бяха 95 грама. Ако желаете да бъдат по-малки, намалете количеството на половина.
Поставете ги в предварително покрита с хартия тава, като оставете достатъчно разстояние по между им. Поне около 3-4 см от всички страни. Внимавайте като правите питките, гледайте долната част да остане отдолу, така че да не "разпука" в горната част.
Оставете да починат около 30 минути, покрити с кърпа.
Сложете тенджерка на котлона с вода, за да заври. Махнете от котлона тенджерката, добавете содата. Ако не махнете тенджерката от огъня, има опасност содата да изкипи извън съда, така че внимавайте. Върнете обратно на котлона. Потопете питките една по едно във врящата вода за около 30 секунди като гледате да се облеят от всички страни.
Върнете обратно в тавата върху хартията за печене. Разбийте яйцето и с помощта на четка намажете повърхността на всяка питка с разбитото яйце. Поръсете с едра сол, като можете с помощта на остър нож да направите 2 разреза, както аз съм ги направила или в горната част под формата на буквата Х. Загрейте фурната на 180 С с вентилатор. Печете 15-20 минути докато хване златист загар, извадете и охладете. Поднесете ги топли, но дори и да изстинат, ще бъдат достатъчно добри и вкусни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар