сряда, 3 декември 2014 г.

Как да направим празниците си по-весели?

По време на празници се разболяваш от инсомния. Главните причини за това са три: парични проблеми, прекалено много купони и семейни скандали.

Вече много отдавна не вярваш в Дядо Коледа и въпреки това всяка година, когато еленчетата зазвънят наблизо, полагаш всички усилия да влезеш в списъка с “добри деца” на белия старец. Сигурно го правиш несъзнателно, но замисли се – не е ли това сезонът, в който “слушкаш мама” и я оставяш да те завлече на гости у всички живи (и не чак толкова) роднини, за които се е сетила? Там “папкаш” сютляша на леля Веска и тайничко се благодариш, че в коледните ни традиции не влиза рецитирането на стихотворения и пеенето на песнички от възрастни хора, защото иначе съвсем щеше да я загазиш.

Към края на празниците се чувстваш малко изтощена от досада и започваш да се чудиш дали това с веселата Коледа всъщност не е някаква нелепа шега? Така де, нали идеята на тези дни е да бъдем блажено щастливи и осенени от празничния дух? А някак си няма как да го усетиш във водовъртежа на декемврийската лудница, докато тичаш от магазин на магазин, а навсякъде те посрещат тълпи от хора и изнервени продавачки. Уж коледният шопинг трябваше да е удоволствие, а неусетно как се е превърнал в някакъв малък ад. Представи си само: часът е вече седем вечерта, хващането на такси е мисия невъзможна, зъзнеш безпомощно в края на улицата с пребродени магазини и се чудиш къде ли се е дянал целият градски транспорт. А в листчето ти с неотметнати подаръци все още фигурират татко, братовчедът, дядо, Марийчето от съседното бюро и... собственото ти гадже. Ужас!  
За съжаление в коледния си стремеж да бъдем добри към другите често забравяме да сме добри към себе си. Нещо повече – даже се чувстваме виновни, ако през главата ни мине някаква бегла мисъл за здравословен егоизъм. Нищо чудно, че за много от нас празниците се превръщат в цяло изпитание, съизмеримо с това да чакаш на тягостно дълга опашка, която сякаш не свърша... или краят й се вижда чак към Нова година.

Затова този път се опитай да обърнеш малко внимание на най-пренебрегвания човек на сезона – ТИ! С нашите четири идеи ще се потопиш в заслужен, умерено егоистичен рай, запушвайки гласа на будната ти празнична съвест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар